bezár
 

art&design

2023. 08. 30.
Elhunyt Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elhunyt Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus Életének 73. évében, kedden elhunyt Rényi Katalin Munkácsy-díjas festőművész, tervezőgrafikus, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja, költő, művésztanár, a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetettje - közölte a család kedden az MTI-vel.

Rényi Katalin 1951. május 19-én született Budapesten. 1975-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola tervezőgrafika szakán diplomázott, majd 1985-től az Iparművészeti Főiskola (2005-től Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára lett. Több európai országban járt tanulmányúton.

Munkásságának jelentős részét az alkalmazott grafikai tervezések képezték: arculattervezések, kiadványok, kiállítási grafikák, információs rendszerek és csomagolások. Fő profilja a filmplakát volt. A Graphis évkönyv rendszeresen közölte munkáit.

1992-ben alapította a Montázs Rajzstúdiót és ő volt az egyik alapítója a Csopaki Művésztelepnek is. A Szentendrei Régi Művésztelep tagja volt.

1999-ben Koszovó INRI festménysorozata elemi erővel fogalmazza meg tiltakozását a délszláv háború borzalmai, az értelmetlen öldöklés és szenvedés ellen. Drámai képvilág, markáns formai és színvilág jellemzi ezeket a festményeket.

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be, alkotásait láthatta a közönség többek között a Budapest Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme Házban és a Körmendi Galériában is. 2018-ban a szentendrei MűvészetMalomban nyílt retrospektív tárlata 21 gramm címmel, amelyet később Rómában, Párizsban, Moszkvában, Bécsben, Berlinben és Brüsszelben is bemutattak.

Művészi tevékenységéért 1994-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend aranykeresztjét, 2019-ben pedig a Munkácsy Mihály-díjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
art&design

Interjúk a Csontváry 170 kiállítás látogatóival
art&design

Avagy a neves borrégió jegyajándéka a kortárs művészetnek

Más művészeti ágakról

Magyarul olvasható Chrétien de Troyes: Perceval, avagy a grál meséje című verses regénye
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Szerelmi háromszög az első világháború árnyékában
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés