bezár
 

film

2023. 10. 31.
A zene ereje: elérhető a Magyarázat mindenre filmzenéje
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Reisz Gábor Magyárat Mindenre című filmjéről nemcsak a fesztiválokon és a nézők körében aratott sikere miatt érdemes beszélni, hanem a zenei értéke is kiemelkedő. Kálmán Andrással ezúttal is saját zenét szereztek a filmhez.

Már több mint 50 ezren nézték meg Reisz Gábor legújabb filmjét, melyet Velencében és Chicagóban is díjaztak. A film azonban azért is különleges, hiszen direkt a filmhez írt zenei betéteket hallhat a néző.

prae.hu

Reisz eredetileg zene nélkül képzelte el filmjét, azonban az alkotási folyamat közbeszólt: a magyar kortárs és klasszikus komolyzenei hangulat magával ragadta, ami egészen Bárdos Lajos kórusműveihez vezette a rendezőt. A Szellő zúg című népdalfeldolgozás már a történetre is nagy hatással volt, ezután pedig gyorsan kirajzolódott, hogy fontos helye lenne a filmben is.

Reisz Bárdos által inspirálva Kálmán Andrással, közös zenekaruk billentyűsével kórusdalok kidolgozásába kezdett. Mindeközben a zene a dramaturgia fontos részévé vált, már a legelején világossá vált Reisz számára, hogy a filmzene alapjának gyerekkórusnak kell lennie. A dalokat így végül a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyerekkara énekelte fel.

„Amikor először hallottuk élőben, ahogy egy gyerekkórus énekli az általunk írt dalokat, akkor a libabőr és a könnyezés között ingáztunk. Első hallásra érezhető volt, hogy nagyon sokat ad hozzá dramaturgiailag is a filmhez. Mind a tömeget, mind a fiatalság hangját képviseli ebben a történetben” – fogalmazott Reisz Gábor.

A filmben elhangzik és a lemezre is felkerült Jeney Zoltán Madárhivogató című hömpölygő kánonszerzeménye. A „klasszikusabb” filmzenék alapja Kálmán András és Reisz Gábor Intro akkordmenete – ebből nőtte ki magát az Ábel kettészeli az éjszakát és a végefőcím dala, a Magyarázat mindenre is.

Erről így mesélt a rendező: „A végefőcím-zenén hónapokon át dolgoztunk, mire összeállt. Számunkra ez a dal nem csupán a továbblendülésről szól, hanem egyben egy kiáltás is, aminek a hangulatát sokáig nem találtuk meg. Végül a kórus beépítésével sikerült elérni a célunkat: nagyon szomorú, hogy a fiataloknak ebben a kaotikus, szörnyű társadalmi közbeszédben kell megtalálniuk magukat, de számunkra mégis a reményt jelentik.”


A film előzetese

A film már megtekinthető a magyar mozikban, a zene pedig ide kattintva érhető el.


Forrás: Cirko Film
Képek forrása: Magyarázat mindenre Facebook-oldal

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés