bezár
 

film

2010. 01. 13.
Térey János Nibelungjából film lett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtöktől vetítik a budapesti Kino moziban a Krétakör legendás előadásából, A Nibelung-lakóparkból készült mintegy másfél órás filmet. Az alkotást - Térey János azonos című művének 2004-es színházi ősbemutatójához hasonlóan - Mundruczó Kornél rendezte.
Térey János drámaciklusának témája rokon Richard Wagner zenedráma-tetralógiájával, A Nibelung-lakópark, mint címe is jelzi, huszonegyedik századi nyelven és eszközökkel rajzolja föl a hatalom és a gazdaság összefonódása, a gátlástalan karrierizmus "örökzöld" témáját.

A Krétakör Színház előadása, amelyet 2004-ben a Budapesti Őszi Fesztiválon mutattak be a budavári Sziklakórházban, Térey János drámaciklusának harmadik, Hagen avagy a gyűlöletbeszéd című részén alapul. A többórás produkciót a Sziklakórház mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben (OPNI), közismert nevén a Lipótmezőn is többször játszották.

A mintegy másfél órába sűrített filmet is az utóbbi helyszínen forgatták, az OPNI bezárása után: az elhagyatott, kísérteties térben bolyongva követhető nyomon, hogy miként mélyül egyre jobban a fenyegetettség és a káosz.

A filmváltozat narrátora, a német színész-rendező Tilo Werner - magyarul, de akcentussal - üdvözli az első kockákon a nézőket: "Most a Nibelung-mítosz egyik variációját fogják látni. A történet 3 részből áll. Mivel az első rész alatt nem tetszettek itt lenni, gyorsan elmesélem mi történt eddig. Ez egy hosszú, brutális és unalmas történet."

A Nibelung-lakópark korrajz: katasztrófajáték, olyan átfogó és rétegzett mű, amely a wagneri hagyományt felelevenítve, egy mítosz keretében ad hírt a máról, a mai Magyarországról. A világ, amelyet egy lakópark jelképez, bajban van. A két tőkés család sarjaiból, ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén billeg.

Siegfriedet Nagy Zsolt, Gunthert Gyabronka József, Brünnhildét Péterfy Bori, Gutrunét Sárosdi Lilla, Hagent Rába Roland, Gerdát Láng Annamária személyesíti meg, Tóth Orsi, Csákányi Eszter és Scherer Péter pedig több szerepet is játszik.

A film operatőre Dobos Tamás, és moziban is a színielőadás zenéje szól, amely Tallér Zsófia, Bozsóki Imre, Nyirő Gergely munkája.
A hétvégén a Kino kétnapos eseménysorozattal ünnepli a bemutatót, a vetítésre meghívták a színészeket, a Színésztánczenekart, az írót, és természetesen a rendezőt is.

A szombat délutáni vetítés után 18-19 óra között Báron György beszélget Térey Jánossal és Mundruczó Kornéllal. A vasárnap esti vetítés végén a Krétakör ex-társulata ad meglepetés-műsort, majd a Krétakör Színésztánczenekar bővített kiadása ad a'capella kóruskoncertet a kávézóban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés