bezár
 

film

2010. 01. 13.
Térey János Nibelungjából film lett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtöktől vetítik a budapesti Kino moziban a Krétakör legendás előadásából, A Nibelung-lakóparkból készült mintegy másfél órás filmet. Az alkotást - Térey János azonos című művének 2004-es színházi ősbemutatójához hasonlóan - Mundruczó Kornél rendezte.
Térey János drámaciklusának témája rokon Richard Wagner zenedráma-tetralógiájával, A Nibelung-lakópark, mint címe is jelzi, huszonegyedik századi nyelven és eszközökkel rajzolja föl a hatalom és a gazdaság összefonódása, a gátlástalan karrierizmus "örökzöld" témáját.

A Krétakör Színház előadása, amelyet 2004-ben a Budapesti Őszi Fesztiválon mutattak be a budavári Sziklakórházban, Térey János drámaciklusának harmadik, Hagen avagy a gyűlöletbeszéd című részén alapul. A többórás produkciót a Sziklakórház mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben (OPNI), közismert nevén a Lipótmezőn is többször játszották.

A mintegy másfél órába sűrített filmet is az utóbbi helyszínen forgatták, az OPNI bezárása után: az elhagyatott, kísérteties térben bolyongva követhető nyomon, hogy miként mélyül egyre jobban a fenyegetettség és a káosz.

A filmváltozat narrátora, a német színész-rendező Tilo Werner - magyarul, de akcentussal - üdvözli az első kockákon a nézőket: "Most a Nibelung-mítosz egyik variációját fogják látni. A történet 3 részből áll. Mivel az első rész alatt nem tetszettek itt lenni, gyorsan elmesélem mi történt eddig. Ez egy hosszú, brutális és unalmas történet."

A Nibelung-lakópark korrajz: katasztrófajáték, olyan átfogó és rétegzett mű, amely a wagneri hagyományt felelevenítve, egy mítosz keretében ad hírt a máról, a mai Magyarországról. A világ, amelyet egy lakópark jelképez, bajban van. A két tőkés család sarjaiból, ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén billeg.

Siegfriedet Nagy Zsolt, Gunthert Gyabronka József, Brünnhildét Péterfy Bori, Gutrunét Sárosdi Lilla, Hagent Rába Roland, Gerdát Láng Annamária személyesíti meg, Tóth Orsi, Csákányi Eszter és Scherer Péter pedig több szerepet is játszik.

A film operatőre Dobos Tamás, és moziban is a színielőadás zenéje szól, amely Tallér Zsófia, Bozsóki Imre, Nyirő Gergely munkája.
A hétvégén a Kino kétnapos eseménysorozattal ünnepli a bemutatót, a vetítésre meghívták a színészeket, a Színésztánczenekart, az írót, és természetesen a rendezőt is.

A szombat délutáni vetítés után 18-19 óra között Báron György beszélget Térey Jánossal és Mundruczó Kornéllal. A vasárnap esti vetítés végén a Krétakör ex-társulata ad meglepetés-műsort, majd a Krétakör Színésztánczenekar bővített kiadása ad a'capella kóruskoncertet a kávézóban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

film

Berlinale – sztárok nélkül
Se sztárok se közönség, így kezdődik a Berlinale
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
Nathan Grossman I Am Greta című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
A 2021. február 21-i előadások


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés