bezár
 

art&design

2017. 06. 23.
Receptorok
Kozári Hilda multiszenzorális intervenciója az Antal–Lusztig-gyűjteményben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A RECEPTOROK című kiállítás Kozári Hilda képzőművész és Nagy T. Katalin művészettörténész közös válogatása által különleges, érzékszervi kapcsolatot teremt a gyűjtemény, a kortárs művek és a kiállítás látogatói között.  

A gyűjtemény sokoldalúsága és gazdagsága lehetővé tette a rendezők számára, hogy olyan műveket állítsanak ki, melyek a kiállítás multiszenzorális koncepcióját erősíteni tudják, melyek segítségével a művek befogadása, értelmezése komplexebbé válhat.

Bár a képzőművészeti munkák nagy részét elsősorban a szemünkkel érzékeljük, a műtárgyak élvezete és értelmezése összetett folyamat. A Finnországban élő Kozári Hilda hosszú évek óta vizsgálja munkáiban és kiállításaiban a különböző érzékszervek együttes szerepét. Az illatok és asszociációk tanulmányozásán kívül gondolkodását és művészetét leginkább a gyengén látó fiatalokkal létrehozott projektek befolyásolták. A Braille-írás gyakran megjelenik műveiben, különböző anyagokban és méretekben, sokszor játékos formában. A kiállítás, Kozári Hilda művészetének szellemében, szeretné, ha a képek és szobrok a „kézzel fogható” megközelíthetőségen túl poetikus megoldásokkal tennék lehetővé az alkotások hozzáférhetőségét.

A kiállításon a látogatók minden érzéke aktiválódik, az agyban lévő receptorok közreműködésével láthatjuk, hallhatjuk, szagolhatjuk, tapinthatjuk a műveket, egyes alkotások pedig az ízlelő bimbóinkat is beindíthatják.

A MODEM „néző” pozícióhoz szokott vendégei új élményeket szerezhetnek; megsimogatják a gyűjteményi szobrokat és nagyot szippanthatnak az illatozó művekből.

 

RECEPTOROK/RECEPTORS

2017. június 24- 2018. január 1.

 

Megnyitó: június 24. (szombat), 17 óra

A tárlatot megnyitja: Borda Réka költő, designteoretikus

Közreműködik: Sunday Moped zenekar (Kurucz Marcell ütős, Lakó Sándor énekes és Suba Sándor gitárművész)

 

Kiállítók a gyűjtemény művészei közül:

BARTA Lajos, BEÖTHY István, BOKROS BIRMAN Dezső, BORSOS Miklós, BORTNYIK Sándor, Rudolf CRIGUIS, CSÁKY József, CSÍKSZENTMIHÁLYI Róbert, FEHÉR László, FÉMES BECK Vilmos, FERENCZY Béni, GÁL András, Ludwig GERSTACKER, GOLDMAN György, KERÉNYI Jenő, KORNISS Dezső, JAKOVITS József, KERÉNYI Jenő, KORNISS Dezső, Jason MARTIN, MATTIS TEUTSCH János, MEDGYESSY Ferenc, ORSZÁG Lili, Yuko SAKURAI, SCHAÁR Erzsébet, TAUBERT László, Heiner THIEL, Amerigo TOT, TÓTH Menyhért, Lee UFAN, VEDRES Márk, VILT Tibor, Herbert ZANKS

Meghívott vendégművészek:

BERNÁT András, GALLOV Péter, JAGICZA Patrícia, KESERÜ Károly, LÉVAY Jenő, Maarit SUOMI-VÄÄNÄNEN, SZABICS Ágnes, SZIRTES János

Kurátorok: Kozári Hilda és Nagy T. Katalin

 

Négyzetes kép: Szirtes János: 92-66, 1992 (akril, korom, vászon 90x80)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés