bezár
 

irodalom

2019. 01. 31.
Depressziója miatt plagizált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Depressziója miatt plagizált Boris Kobal szlovén író és színész bocsánatot kért a celjei színháztól és a nyilvánosságtól azért, mert egy olasz komédiát lefordított szlovénra, és azt sajátjaként adta el a színháznak. Tettét súlyos depressziójával indokolta - közölte a szlovén sajtó szerdán.

"Szeretnék bocsánatot kérni a közvéleménytől, mert egy lefordított szöveget sajátként tüntettem fel, ami nem volt helyes, nem volt helyes az sem, hogy eddig hallgattam, és nem magyaráztam meg, mi történt, ahelyett, hogy vállaltam volna a felelősséget" - írta a 63 éves Kobal nyílt levelében. 

Két hete a celjei szlovén színház néhány előadás után levette műsoráról Kobala Profik című komédiáját, mert kiderült, hogy a szöveg, amelyért a színház 13 ezer eurót fizetett, egy olasz komédia fordítása. Az esetet egy névtelen bejelentés alapján vizsgálták ki, és mint kiderült, a mű Aldo Nicolaj La Prova Generale című 20. századi komédiájának szó szerinti fordítása, lerövidítve.

A színház büntetőjogi eljárást indított Kobal ellen, és visszakövetelte a színdarab után kifizetett összeget, amelyet az író egy eredeti, új darab megírására hirdetett pályázaton nyert el.

Kobal levelében betegségével magyarázta azt, hogy ilyen felfogathatatlan dolgot tett. Mint mondta, bár a színház sok téren elégedettséget nyújtott számára, munkája miatt nem volt magánélete, ezért elkeseredetté, magányossá vált és súlyos depresszióba esett. Kért ugyan segítséget, de az utóbbi néhány évben rosszabbodott az állapota. 

Hozzátette: tudatában van cselekedete következményeinek, a teljes összeget, amelyet a darabért kapott, visszautalta a színháznak.

A kép forrása: pixabay.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Papír Brigád Vilnában
Philip Roth: Isten veled, Columbus; Nemezis

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés