bezár
 

art&design

2019. 03. 15.
Csiky és Hencze a Paksi Képtár új tárlatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csiky és Hencze a Paksi Képtár új tárlatában Harmonia Structuralis - Párhuzamos mozdulatok Csiky Tibor és Hencze Tamás művészetében címmel nyílik kiállítás a Paksi Képtárban.

Csiky Tibor (1932–1989) szobrász éppen harminc, Hencze Tamás (1938–2018) festő egy éve halt meg. Nemcsak kollégák, a magyar avantgarde képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői voltak, de mély barátság is is összefűzte őket. Pályájuk egy szakaszán – a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át – stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra fogalmának képi megjelenítésének szándéka adta. Míg Hencze elmosódott, párhuzamos sorokba rendezett foltokat megjelenítő festményeiben hűvösen felfedte egy rendszer mibenlétét, addig Csiky megélte és érzelmekkel telítette a strukturálódás folyamatát; a vésője által hagyott nyomok közvetlen gesztusok nyomaiként, egyfajta indulatos írás bemaródásai gyanánt mélyültek az anyagba.

A kiállítás, mely Hajdu István műkritikus kurátori munkájának köszönhetően kerül megrendezésre, nem csak a két művész előtt tiszteleg, de képet ad egy roppant fontos korszak és egy kulcsfogalom megjelenítésének lehetőségeiről. Mindezt olyan művekkel, melyek még nem, vagy csak nagyon ritkán szerepeltek a nyilvánosság előtt. A kiállítást március 23-án nyitja meg Várkonyi György művészettörténész és május 29-éig tekinthető meg a Paksi Képtárban.

Bővebb információ a tárlatról és a megnyitóról a Paksi Képtár honlapján olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés