bezár
 

art&design

2019. 05. 15.
Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben Első alkalommal tartják a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megújult kertjében a Múzeumok Majálisát, melynek keretében több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap.

A Múzeumok Majálisa idén elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet, a rendezvény másik fókuszpontja pedig a rendszerváltozás harmincadik évfordulója lesz - közölte a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szily Marianna főszervező.

Hagyományosan a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át - jelentette be Deme Péter, a díjat alapító Pulszky Társaság elnöke.

A rendszerváltoztatás évfordulójára az MNM az év végén nyíló, Közös időnk - 1989 című, "közösségi" kiállítással és programsorozattal hívja fel a figyelmet.

Gál Vilmos kurátor elmondta: eseménysorozat legfontosabb célja, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára, ezért a Közös időnk című kiállításra a látogatók 1989-hez kötődő tárgyait is várják.

Szily Marianna beszámolója szerint a majálison a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány'89 idézi fel a rendszerváltoztatás évét, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd tudásukat. A szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád lesz, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba és bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe.

A majálisra érkezők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket vagy lovagi felszerelésbe bújhatnak.

Szily Marianna emlékeztetett arra, hogy a múzeumok világnapja idén éppen szombatra esik, az MNM ezért aznap 22 óráig nyitva tart majd, és ezen az estén utcabált is rendeznek a nyolcvanas évek hangulatában. Vasárnap délelőtt Béres Alexandra tart aerobic órát Jane Fonda stílusában, a majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja.

A fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu linken érhető el.

Fotó: fesztivalportal.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés