bezár
 

art&design

2020. 10. 07.
Várószoba címmel nyílik kiállítás az Orvostörténeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várószoba címmel nyílik kiállítás az Orvostörténeti Múzeumban Bábák, gyógyítók, védőnők, orvosnők. Hivatások és az őket űző nők, akik az orvoslás története során szinte mindig marginális pozíciókat foglaltak el. Ők kerülnek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) állandó kiállításának középpontjába októbertől decemberig.

(Újra) felbomlik a megszokott rend a SOM-ban: a járványügyi helyzet kapcsán a hónapokig tartó kihagyás után folytatódik a Várószoba című kiállítás és programsorozat. Decemberig havonta két kortárs képzőművész múzeumi intervencióival egészül ki az állandó tárlat. Eperjesi Ágnes, Fátyol Viola, Szász Lilla, Simon Zsuzsanna, Trapp Dominika, és Varju Tóth Balázs munkái kerülnek be a kiállítótérbe. A kurátori koncepció egyik lényeges pontja, hogy a felkért művészek alkotásaikkal egyszerre reflektáljanak a nők jelenlétére az orvostudományban, valamint a SOM saját kiállítási és gyűjteményi anyagára is. A tárlat olyan hivatásokkal operál, amelyek nemcsak az orvostudomány alakulásának lenyomatai, hanem egy komplex összefüggésrendszer részei. Egyszerre árulkodnak az elmúlt 2 évszázad egészség- és biopolitikai törekvéseiről, a nők általános helyzetéről és szerepeiről, valamint a női testet övező hiedelmekről is. A SOM épületében az idő megszűnik korlát lenni: kortárs művek, gondolatok kezdeményeznek olykor feszült, máskor oldottabb párbeszédet az orvostudomány történeti anyagával.

A projekt első kiállítói Simon Zsuzsanna, aki a fokozott női szőrösödés problémakörét vizsgálja, és Varju Tóth Balázs, ő a hisztéria kortárs értelmezését tárja elénk.

A kiállítás kísérőprogramjaiként beszélgetések és filmvetítések is megrendezésre kerülnek a Közkincs Könyvtárban.

Az eseményről további információ itt érhető el.

 

A kiállítás 2020. szeptember 30. és december 31. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) épületében.

Helyszín: 1013. Budapest, Apród u. 1-3.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

Andy Warhol utolsó szerelme Andy Warhol utolsó szerelme
A magyar performansz története 1966–2018 (4): Nyugati magyar performansz: Magyar Műhely (1972–95), SQUAT Színház (1976–91)

Más művészeti ágakról

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
irodalom

A kontakt-Margó első napja A kontakt-Margó első napja
Benne: Díjátadó, Mucsi Zoltán, Pető Péter
irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Szilánkok a Kaleidoszkópban Szilánkok a Kaleidoszkópban
A MINEK Kollektíva és a Halszájoptika közös estjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés