bezár
 

art&design

2022. 10. 21.
MODEM 30+: Három évtized magyar képzőművészete középiskolások szemén keresztül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MODEM 30+: Három évtized magyar képzőművészete középiskolások szemén keresztül A MODEM 2019-ben indított kísérleti művészetpedagógiai projektje idén októberben a végéhez ér. Záróakkordjaként október 23 és február 12 között látható az a tárlat, amelyen a rendszerváltás óta eltelt bő 30 év magyar kortárs művészeti világát mutatják be különleges módon.

A 2019-ben indított projekt célja az volt, hogy elsősorban középiskolásokat ismertesse meg az elmúlt három évtized magyar képzőművészetével. A kurátorok az 1989 és 2020 közötti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy hazai művésztől egy-egy műalkotást, melyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek – egy múzeumpedagógusokkal és középiskolai tanárokkal közösen kialakított szempontrendszer figyelembevételével – átfogó elemzéseket írtak.  A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállította – minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai gyakorlatok tartoztak.

A koronavírus miatt 2020 tavaszától online foglalkozások is kezdődtek, s ezzel a projekt megnyílt az ország más területein élő középiskolások, egyetemisták, sőt felnőttek előtt is. 2020 decemberében az online foglalkozásokkal a MODEM elnyerte a Ludwig Múzeum Arttransfer díját.  A projekt 2022. októberében egy összefoglaló kiállítással zárul, az ehhez készülő kiadvány az elemzéseket, valamint a művekhez készült feladatokat is magába foglalja.

Fotó: Fátyol Viola – Mama tésztaglóriával (2009), a MODEM jóvoltából.

MODEM 30+
A kiállítás 2022 október 24 és 2023 február 12 között látogatható, keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között.
Kurátorok: Don Tamás, Mélyi József, Szabics Ágnes.
Helyszín: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ • 4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1-3.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés