bezár
 

art&design

2023. 05. 26.
Haláltánc
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haláltánc Reigl Judit eddig nem látható, utolsó grafikai sorozatának bemutatásával tiszteleg a száz éve született, világhírű magyar képzőművész előtt a Szépművészeti Múzeum Haláltánc címmel péntektől látható kiállítása.

Reigl Judit számára fiatalon a múzeum gyűjteményében látott alkotások jelentettek olyan inspirációt és igazodási pontokat, melyekhez később is folyton visszatért. Vígh Annamária elmondása szerint - a művész még életében megfogalmazott kérésének megfelelően - rajzai most együtt láthatók az azokat inspiráló művekkel, mások mellett Fra Angelico, Delacroix, Leonardo, Dürer, Gulácsy, Holbein és Courbet alkotásaival.

Reigl Judit nyolc évtizeden át kivételes dinamizmussal dolgozott, élete utolsó éveiben, fizikai erejének csökkenésével azonban a festés helyett a rajz lett művészi kifejezése eszköze. Ekkor készült a Haláltánc című rajzciklus, amely ifj. Hans Holbein azonos című, 1526-os fametszet-sorozatának hagyományait követi, egyben Reigl saját „haláltáncát” is jelenti.

A Haláltánc sorozatban öt év alatt 810 rajz készült, ezekben Reigl Judit egyszerre járja végig a művészet és saját élete történetét. „Úgy rajzolt, mintha naplót vezetne, mintha élettörténetét írná meg számunkra. Haláltánca többéves alkotói folyamat volt, melyben felidézte a félig megkopott vagy elfeledett, csak a lélek legmélyén megbúvó képeket” - fogalmazott Vígh Annamária.

Petrányi Zsolt és Gát János kurátorok kiemelték, hogy az egymás mellé helyezett Reigl-grafikák és az azokat inspiráló képek révén a látogató olyan, egyedi összjátéknak lehet tanúja, amely a világ bármely múzeumában ritkaság.

A Haláltánc című kiállítás szeptember 3-ig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Kép forrása: jakycollection.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés