bezár
 

Felhasználói adatlap

Felhasználó által feltöltött tartalmak:

A reneszánsz világát idéző játszópark épül Visegrádon
Kis túlzással Mátyás király „modernizált” világába csöppenhetnek bele a pár hónap múlva Visegrádon elkészülő történelmi játszópark látogatói.
Gyermekszínházi Biennáléra készülnek Kaposváron
Több mint harminc előadást mutatnak be Kaposváron a május 3-án kezdődő Gyermekszínházi Biennálén, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen. Az előzetes várakozások szerint az előadásokat mintegy hat-hétezer gyerek nézi meg.
Húsvét a Budavári Labirintusban
Húsvét másnapján a Budavári Labirintusban mindenki visszacsöppenhet egy kis időre a gyermekkor világába.
Kitty Crowther nyerte az Astrid Lindgren-díjat
Kitty Crowther belga író, illusztrátor nyerte idén a gyermekirodalmi Astrid Lindgren Emlékdíjat - jelentették be szerdán Stockholmban.
Janikovszky Éva meseíró pályázat hetedszer
Az úgy volt... címmel idén is meghirdeti Janikovszky Éváról elnevezett meseíró pályázatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK); a hetedik alkalommal kiírt megmérettetésre szerdától egy hónapon át, április 24-ig várják a 6-16 évesek munkáit.
Dél-koreai mesekönyv 3D-s képekkel
Térhatású képekkel illusztrált mesekönyvet fejlesztettek ki dél-koreai tudósok.
Táborfigyelő honlap indult
Elindult a táborfigyelő internetes oldal, ahol gyermektáborokat, osztálykirándulás-helyszíneket, programokat találhatnak és hasonlíthatnak össze az érdeklődők.
Pályázat a Széchenyi-emlékév alkalmából
Széchenyi István reformkori törekvéseit és megvalósult álmait megörökítő képzőművészeti alkotásokkal jelentkezhetnek 7-18 éves fiatalok a Széchenyi álma című pályázatra május végéig.
MedvEst lesz Szegeden
A medvéket, macikat, brumikat járják körbe azon az esten, melyet Szegeden tartanak a Művészettel az Oktatásért Kutatócsoport szervezésében (MűOK) kedden.
Tündér havába lépett a Mese útja program
A Mese útja országos olvasóvá nevelési program Tündér havának elindítása mellett múzeumpedagógiai foglalkozások, könyvkiállítás, mesemondó műsor és tárlatvezetés is várta a gyerekeket, pedagógusokat és könyvtárostanárokat a Tündérek a Tündérpalotában című szakmai rendezvényen az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban (OFI-OPKM) hétfőn Budapesten.
Környezetvédelmi rajzpályázat Szentendre környéki kisdiákoknak
Az erdők, vizek tisztaságának megóvásától kezdve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáig számos téma elevenedett meg azon a 121 rajzon, melyet egy nemrég meghirdetett pályázatra küldtek be Szentendre és környéke általános iskolásai - mondta el a szombati eredményhirdetést követően a Dunakanyar Nőszirom Egyesület képviselője.
Rekordra készülnek a rajzfilmrajongók
Még csatlakozhatnak az érdeklődők az Animánia Mozimaraton elnevezésű Guinness-rekordkísérlethez: március 4-én a filmnézés világrekordját akarja megdönteni néhány fiatal a Cinema Csepel egyik termében Budapesten.
Az Operabál után jótékony előadás lesz gyerekeknek
Az Operabál másnapján, vasárnap ezer gyereket fogad a Magyar Állami Operaház, hogy az Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című operájából készült 45 perces meseelőadásban - Jancsi és Juliska kalandozásait követve - találkozhassanak az álommanóval, a tündérrel és egy óriással is.
Varázslatos technológiával mutatják be a Harry Potter-parkot
Webkamerával és egy nyomtatott térképpel nyerhetnek részletesebb bepillantást a rajongók a floridai Orlandóban épülő Harry Potter-élményparkba.
Gyermekmúzeum nyílt Győrött
Az ország első gyermekmúzeuma nyílt meg pénteken Győrött: óvodások és kisiskolások számára rendezett kiállításainak a Borsos Ház ad helyet a kreatív gyermekműhely szomszédságában.
Meseíró pályázat kicsiknek és nagyoknak
Az én mesém címmel meseíró és illusztráló pályázatot hirdet a Pataky Művelődési Központ Budapesten.
Élő állatok a Meseváros betlehemes játékában
Bárány, szamár, ökör, valamint egy teve is részt vesz a Meseváros betlehemes játékában a fővárosi Kossuth téren.
Karácsonyi színház a gyermekekért
A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezi jótékonysági karácsonyi estjét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a fővárosi Vígszínházban, majd pedig szokásos gyermekgáláját a Magyar Állami Operaházban.
Advent az Állatkertben
Díjmentesen látogathatják a Fővárosi Állat- és Növénykertet a 14 éven aluli gyermekek keddtől december 24-ig.
Sokan szeretik Frida und Fred osztrák gyermekmúzeumot
Nagy sikert arat vendégei körében a grazi Frida und Fred Gyermekmúzeum: 2003-as megnyitása óta kétszázhetven ezer látogatója akadt.
Elárverezik Alice példányát az Alíz Tükorországban című meséből
Elárverezik az Alíz Csodaországban folytatásának, az Alíz Tükörországban című mesekönyvnek azt a példányát, amely valamikor a mesét ihlető kislányé, Alice Liddellé volt.
Jótékonysági est és gyerekdalkönyv Csaba testvér gyermekeiért
A Tiszta hangok című gyermekdalkönyvet december 6-án mutatják be egy jótékonysági esten a Budapesti Thália Színházban. Az est és a könyv bevételéből a kiadó és a művészek a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatják.
Várja a gyerekeket a nagykarácsonyi Mikulás
Nagykarácsonyban, a magyar Mikulás "lakóhelyén" már várja a gyerekeket a nagyszakállú ajándékosztó; a családok, óvodás-és iskoláscsoportok péntektől látogathatnak el az ősz apó rezidenciájára - közölte az MTI-vel a Mikulásfalva Kht. ügyvezetője.
Karácsonyi játszóház a Kiscelliben
Lázár Ervin író meséi és szereplői állnak a Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum programjainak középpontjában november 28-én a karácsonyi játszóházban.
Obama elnök meglepte a diákokat
Ebédszünetben lepte meg egy Washington környéki általános iskola diákjait Barack Obama, aki Az ahol a vadak várnak című filmet és a Harry Potter-regényeket dicsérte az őt hallgató tanulóknak Silver Springben.
Nintendóra kerül Micimackó
Hamarosan a játékkonzolokon is olvasható lesz Micimackónak és a Százholdas Pagony lakóinak kalandjai, miután a dán Egmont könyvkiadó beleegyezett a mackótörténetek és más gyermekkönyvek elektronikus változatban való kiadásába.
Micimackó visszatért
Több mint 80 évvel A. A. Milne második és egyben utolsó Micimackó-története után megjelent a világ leghíresebb medvéjének jogtulajdonosok által engedélyezett folytatása; a Móra Könyvkiadó által gondozott magyar fordítást, a Micimackó visszatér című kötetet hétfőn mutatták be Budapesten.
Mit tehetünk az iskolai agresszió ellen?
Az iskolában nem az egymással való versengésre, hanem az egymással való együttműködésre nevelt tinédzserek levetkőzik előítéleteiket, és az életben is megtanulják tolerálni egymást - hangzott el a budapesti Városházán kedden rendezett Tolerancianapon, amelynek az iskolai agressziót kutató Elliot Aronson és Carol Tavris amerikai szociálpszichológusok voltak a díszvendégei.
Családi nap és jótékonysági koncert hátrányos helyzetű gyerekekért
Jobb velünk a világ címmel a hátrányos helyzetű emberek megsegítésére szervezett jótékonysági koncerten vehetnek részt az érdeklődők vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában. A közönség autentikus roma zenei csoportokat, sérült előadókat és a Nemadomfel Együttes műsorát is hallhatja.
Jótékonysági akció - léggömbök és könyv az agysérült gyermekekért
A budapesti Szépművészeti Múzeum lépcsőiről engedhetnek el 500 luftballont az érdeklődők a hét végén, hogy támogassák az agysérült gyermekeket.
Olvasási világrekord-kísérlet gyerekekkel
Ugyanazon a napon ugyanazt a könyvet olvassák fel szerte a világon kisgyerekek százezreinek csütörtökön - a szervező FasTracKids képességfejlesztő központ egyrészt ezzel szeretné megdönteni a tavalyi világrekordot, másrészt felkelteni a kicsik könyvek iránti érdeklődését és szeretetét.
Mesekörút Egerben, Svédországban és Erdélyben
Nem mese, hogy a mesére is kiterjed a svédországi Varmland , az erdélyi Kovászna, valamint a magyarországi Heves megye együttműködése.
Mondókák és pajzán történetek Pakson
Hétfőtől péntekig színes programmal készül a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár a népmese idei napjára; a Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából hirdetett rendezvények sorában szerepel karon ülő gyermekeknek és felnőtteknek való is.
Varázshegy készül az Állatkertben
Varázshegy elnevezéssel komplex kiállítási és rendezvényteret alakítanak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert területén a Nagyszikla belső terében, és megvalósul a Bölény-és Zsiráfház eredeti tervek szerinti rekonstrukciója is, részben európai uniós (EU) forrásból.
Emlékünnepség a Benedek Elek-emlékév keretében Kovásznán
Emlékünnepséggel tisztelegnek Benedek Elek munkássága előtt a székelyföldi Kovászna megyében, ahol eddig 14 rendezvényt szerveztek a híres meseíró életéhez kötődő hármas évforduló tiszteletére - írta pénteki számában a Krónika.
Tavasszal nyílik a floridai Harry Potter-élménypark
Nem sokat kell már aludni, és a Harry Potter-rajongók igaziból is leguríthatnak egy korsó mézsört vagy a hipogriff hátán nyargalászhatnak a Roxfortban: tavasszal nyílik a húszhektáros floridai Harry Potter-élménypark.
Őszi fények: fotópályázat általános- és középiskolásoknak
Az ősz, az elcsendesedő természet sajátos fényei és az elmúlás a témája a Kegyeleti Múzeum Őszi fények című fotópályázatának, amelyre az általános- és középiskolás fotósok október 31-ig küldhetik be munkáikat.
Meseíró-pályázatot hirdet a miskolci állatkert és a Csodamalom Bábszínház
A félreismert ordas címmel meseíró-pályázatot hirdet a Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Csodamalom Bábszínházzal közösen; olyan meséket várnak, amelyek egyik szereplője a "félreismert farkas".
Bábsziget után Micimackóval kezdődik a győri Vaskakas új évadja
A Micimackót, a Csipkerózsikát, a Repülési lecke kezdőknek című mesét és a Varázsfuvolát mutatja be bérleti sorozatban a győri Vaskakas Bábszínház az új évadban, amelynek beharangozója vasárnap lesz.
Ingyenes múzeumi diákprogramok Szekszárdon
Ingyenes programokat indít szeptembertől diákoknak a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum; a kínálatban szabadegyetem, múzeumi szakkör, kézműves és óvodásoknak szóló, interaktív foglalkozások szerepelnek.
Meseíró és meseillusztrátor pályázat Benedek Elek emlékére
A nagy meseíró, Benedek Elek emlékére meseírói és illusztrátori pályázatot hirdetett Dunakeszi önkormányzata a Magyar Hagyományőr Világszövetséggel karöltve.
Vasárnapi gyerekelőadások a Városmajori Színpadon
Hó esik majd augusztusban a Városmajorban. Nem időjósoktól tudtam meg ezt, hanem a Szabad Tér Színház műsorfüzetéből, melyben az áll, hogy egész nyáron matiné előadások várják a gyerekközönséget.
Gyermeknapi programok a hét végén
A hét végén tartják a Nemzetközi Gyermeknapot: több helyszínen kínálnak izgalmas programokat szombaton és vasárnap.
Vircsaft utcabál gyermeknapon a Kazinczy utcában
Vircsaft elnevezéssel egész napos utcafesztivált szervez május 31-én, vasárnap a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, hogy a magyar közönség megismerhesse a zsidó zenét, a színházat, a képző- és iparművészetet.
Kihirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázat eredményét
Kovács Ráchel az I. kategóriában, Orbán Éva a II. kategóriában érdemelte ki az első helyezést a VI. Janikovszky Éva meseíró pályázaton; az eredményt ma hirdették ki Budapesten.
Misu Mese Matiné a Vasúttörténeti Parkban
Misu, a Masiniszta várja a gyerekeket vasárnap a Magyar Vasúttörténeti Parkban Budapesten; a családi ismeretterjesztő programon meseszínház, koncert és vetélkedő szórakoztatja az érdeklődőket a mozdonyok világa, a vasút és a közlekedés témakörében.
Gyermekszínházi fesztivál kezdődött Szabadkán
A nemzetközi színházi élet központjává vált vasárnap Szabadka - az észak-vajdasági városban megkezdődött a 16. gyermekszínházi fesztivál, amelyen több tucat ország együttesei vesznek részt.
Több mint ezer maci a Macifesztiválon
Minden a macikról szól május 31-ig a Duna Plazában, ahol több mint ezer kiállított plüssmackó várja az érdeklődőket. A Macifesztivált ingyenes, színes programok egészítik ki.
Gyerekszem Filmfesztivál - 108 film verseng az idei mustrán
Majd 160 filmmel pályáztak a második alkalommal meghirdetett Gyerekszem Filmfesztiválra. A május 22-én induló seregszemlére beválogatott 108 alkotást szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Bollók Csaba filmrendező.
Madarak és Fák Napja a Franklin játszótéren
Koncert, bábelőadás, játékok és tánctanítás is várja a kisebbeket az I. kerületi Franklin utcai játszótéren a Madarak és Fák Napja alkalmából szombaton.
Ifjúsági néptáncfesztivál kezdődött Szegeden
Csaknem ötven együttes részvételével kezdődött meg kedden Szegeden a XIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, amelynek három napja alatt több mint ezerkétszáz gyermek és fiatal mutatkozik be - közölte Orbán Hedvig, a szervező Százszorszép Gyermekház vezetője.
Idén is meghirdetik a Janikovszky Éva meseíró pályázatot
Idén is meghirdeti Janikovszky Éváról elnevezett meseíró pályázatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK); a hatodik alkalommal kiírt megmérettetésre április 1. és 27. között várják a 6-16 évesek munkáit - közölte az intézmény kedden.
Meghalt Václav Bedrich cseh rajzfilmkészítő
Kilencvenéves korában meghalt Václav Bedrich, a nemzetközi hírű cseh gyermekfilmrendező és képzőművész. Alkotásai Magyarországon is ismertek és kedveltek voltak.
Húszéves a Kőketánc Gyermektáncház
Húszéves jubileumát ünnepli a hétvégén a Kőketánc Gyermektáncház: a főváros II. kerületében, a Marczibányi téri Művelődési Központban a moldvai és gyimesi muzsikára felcsendülő dalok és játékok mellett papírszínházi meseelőadás várja a legkisebbeket vasárnap.
Mesemeraton Benedek Elek műveiből
A Benedek Elek emlékév alkalmával mesefelolvasó napot szervez a székelyudvarhelyi városi könyvtárban a helyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Ház.
Emil és a kancellár
Váratlan élményben volt része mintegy hatvan berlini általános iskolai tanulónak az elmúlt héten: a kancellári hivatalban ugyanis személy szerint Angela Merkel kormányfő olvasott fel számukra részleteket a gyermekirodalom klasszikus alkotásai között számon tartott, Emil és a detektívek című Erich Kästner-regényből.
Meseírói pályázatot hirdet a Pataky Művelődési Központ
Írjunk együtt mesekönyvet! és Illusztráljunk együtt mesekönyvet! címmel harmadszor hirdet pályázatot a Pataky Művelődési Központ, a beadási határidő április 19., az illusztrációkat június 12-ig várják.
Kilenc napos Mackófesztivál kezdődött az állatkertben
Mackófesztivált rendez a Fővárosi Állat- és Növénykert szombattól. A kilenc napon át tartó eseményhez számos program, például játékmackó kiállítás kapcsolódik, akik pedig medvejelmezt öltenek, díjmentesen látogathatják az intézményt.
Képzett társítások: fókuszban a gyermekirodalom
A Képzett társítások - AEGON-estek című sorozatban először kerül a középpontba a gyermekirodalom; a csütörtöki est kiindulópontja a mesék világa, Alföldi Róbert vendége Parti Nagy Lajos író, költő, Banga Ferenc grafikus és Lukács Miklós cimbalomművész lesz - közölte a sorozat szerkesztője, Eszéki Erzsébet az MTI-vel.
Magyar gyermekrajzok Robert Burns skót nemzeti költő születésnapjára
Robert Burns (1759-1796), a skótok nemzeti költője születésének 250. évfordulója alkalmából magyar gyermekrajzokat visz a költő szülőfalujába, Allowaybe a magyarországi Albannach Skót Kulturális Egyesület küldöttsége január végén.
Megújuló Zeneakadémia
Amikor aláírták a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten elnevezésű kiemelt projekt támogatási szerződését, elhangzott, hogy ez szép eredmény, de a neheze csak ezután jön. Egyetért ezzel a megállapítással Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is, akivel a nagy múltú intézmény vezetésének mai gondjairól váltott szót az MTI munkatársa.
Benedek Elek-emlékév - mesefalu Kisbaconban
Benedek Elek-emlékévet szervez idén a Kovászna Megyei Tanács. A nagy mesemondó születésének 150., halálának 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékév hivatalos honlapját a magyar kultúra napján, január 22-én mutatja be a háromszéki önkormányzat - adta hírül a Krónika című erdélyi napilap.
Meséivel hoznák közelebb a fiatal olvasókhoz Mészöly Miklóst
Mészöly Miklós meséinek dramatizálására hirdet pályázatot a Mészöly Miklós Egyesület, a szekszárdi Irodalom Háza és a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár, azzal a céllal, hogy a fiatalokkal - életkoruknak megfelelően - a meséin keresztül kezdjék megismertetni a város szülöttének munkásságát - mondta Németh Judit, a szekszárdi könyvtár munkatársa.
Megjelent a Szezám utca történetéről szóló könyv
A közelmúltban debütált Amerikában az Utcabanda: A Szezám utca teljes története (Street Gang: The Complete History of Sesame Street) című könyv. A gyermekeket 39 éve egyszerre szórakoztató és tanító tévéműsor történetét Michael Davis újságíró vetette papírra.
Játszóház hátrányos helyzetű gyerekeknek a Nemzeti Múzeumban
Tárlatvezetés, játszóház, kézműves foglalkozások és koncertek is várták azt a közel 200 hátrányos helyzetű kisiskolás gyereket, akiket a Hungarofest Kht. - Reneszánsz Programiroda látott vendégül pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten.
Karácsonyi gyermekgála az Operaházban
Rossz anyagi körülmények között élő gyermekek nézhetik meg vasárnap a Diótörő című mesebalettet a budapesti Operaházban.
Drámapedagógia - lezáratlan jelenetekkel
A szabadság, a felnőtté válás nehézségei, a lázadás a központi témája a Káva Kulturális Műhely Bábok című foglalkozásának; a 13-14 éveseknek szóló előadás alapját Georg Büchner Leonce és Léna című műve szolgáltatja. Romankovics Edit drámapedagógiai módszere diákok véleményét ütközteti a korról, amelyben élnek.
Megjelent J.K. Rowling új könyve
Egy kelet-európai árvákat támogató alapítványnak ajánlotta fel új könyvéért kapott tiszteletdíját J.K. Rowling. Üröm az örömben, hogy a Bogar Bárd meséi című kötetben nem csak új írások kaptak helyet.
Koldus és királyfi - hétvége a Duna Televízióban a nélkülöző gyermekekért
A Cimbora Alapítvánnyal közösen a Duna Televízió december 5-7-én jótékonysági hétvégét rendez a nélkülöző gyermekek megsegítésére. A három nap során látható dokumentum- és játékfilmek a hazánkban és a világ egyéb tájain rossz körülmények között élő gyermekek életével foglalkoznak. A cél adományok gyűjtése, amelyeket a Cimbora Alapítvány szociális szakértők segítségével juttat el a magyarországi és határon túli nélkülözőknek.
A magyar oroszlán és hétfejű sárkány
A Kárpát-medence területén is éltek egykoron oroszlánok, a legrégebbi lelet, egy oroszlánfog a Zengővárkony mellett feltárt újkőkori temetőből származik, és több mint hatezer évvel ezelőtt hullott ki a nagymacska szájából - ilyen és ehhez hasonló érdekességeket gyűjtött egy kötetbe Trogmayer Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója új könyvében. A Köddé vált tegnapok című kötetet csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek Szegeden.
Híres festőkről szóló könyvek gyerekeknek
A legnagyobb festők életét mutatja be 6-10 éves gyerekeknek egy mesébe szőtt történet segítségével az Arka olasz kiadó sorozata.
A maffiáról gyerekeknek
Ruggero Gabbai olasz rendező dokumentum-játékfilmet készített a maffia áldozatairól azzal a céllal, hogy megmagyarázza a gyerekeknek, milyen káros tevékenységet folytat az alvilág, amely befonja az egész országot.
Könyvújdonságok télre a Móra kiadótól
Kicsiknek mesekönyvet, hangoskönyvet, kisiskolásoknak ismeretterjesztő kiadványokat, a kamaszoknak pedig démontörténetet és fiú-lány kapcsolatról szóló kötetet kínál a Móra Ferenc Könyvkiadó Zrt., amely csütörtökön, Budapesten mutatta be a téli könyvvásárra szánt újdonságait.
Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videóklip Fesztivál
Mintegy 50 nevezés érkezett a Szegeden november 15-én megrendezésre kerülő Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videóklip Fesztiválra. Az első ízben meghirdetett, hagyományteremtő fesztiválnak a Grand Café Mozi és Kávézó ad otthont.
Film készül a Mesék a Tejúton túlról című mesekönyvből
Film készül Berg Judit Mesék a Tejúton túlról című mesekönyvéből: a tervek szerint jövő ősszel kezdik majd el forgatni a gyerekeknek szóló fantasyt. A forgatókönyv nagy része már elkészült, a rendező Bergendi Péter lesz - mondta el csütörtökön Vágási Emőke, a film producere.
Süsü újra színre lép
November végén új köntösben mutatkozik be Süsü. A több mint három évtizede közönségkedvenc egyfejű sárkány történetének zenés színpadi változatát a József Attila Színház mutatja be. A címszerep Dányi Krisztiáné, s fellép a darabban Dadusként Galambos Erzsi, aki táncra is perdül az eredeti mű zeneszerzőjének, Bergendy Istvánnak a dallamaira.
Magyar regény magyar átiratban
Bemutatták a Klasszikusok újramesélve című könyvsorozat első három kötetét kedden az újságíróknak, a Petepite Kiadó jelentette meg Jókai Mór A kőszívű ember fiai, Az aranyember és Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét azzal a céllal, hogy közelebb vigye a magyar klasszikus irodalmat a kisiskolásokhoz.
Fotópályázat diákoknak
Diákoknak hirdetett nemzetközi fotópályázatot a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archívum.
Megrajzolt versek - új rajzfilmsorozat az Egyszervolt gyermekportálon
Gyermekverses és -dalos rajzfilmsorozat készített a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Egyszervolt.hu gyermekportál, az egyes részekhez nagy sikerű költők, zeneszerzők műveit használták fel az alkotók.
Mazsola és Tádé édesanyja - Bálint Ágnesre emlékezik a Magyar Televízió
Filmrészletekkel illusztrált portréműsorral búcsúzik Bálint Ágnestől, a tévé első gyermekműsor-szerkesztőjétől szombat délután a Magyar Televízió (MTV). A József Attila-díjas író-szerkesztő-dramaturg, számos népszerű televíziós és rádiós mesejáték szerzője, október 24-én hunyt el, 86 éves korában.
Gyermekprogramok az interneten
Kiállítások, fesztiválok, koncerteket, színházi előadások és még sok más, a gyermekeket érdeklő rendezvény található meg egy helyen az októberben indult új weboldalon a www.gyerekprogram.hu-n .
Elhunyt Bálint Ágnes
Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója.
Ted Hughes archívuma a British Library tulajdonába került
A londoni British Library 500 ezer fontért (mintegy 170 millió forint) megvásárolta Ted Hughes, neves angol költő, műfordító (1930-1998) irattárának jelentős részét.
Megkezdődött az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivál
Gigor Attila, Nyomozó című játékfilmjének vetítésével kezdődött meg csütörtökön az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivál Szombathelyen az Agora-Savaria Filmszínházban.
A Mojszejev Táncegyüttes novemberben Miskolcon
Először lép színpadra Miskolcon a világszerte ismert moszkvai Mojszejev Táncegyüttes, a helyi Művészetek Háza által szervezett programot a sportcsarnokban tartják majd november 24-én.
NVT: filmjogok a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek vagyonkezelésre
A nemzeti filmvagyonba tartozó szerzői vagyoni és felhasználói jogok a Dialóg Filmstúdió Kft.-től és a MOKÉP-Pannónia Kft.-től a jövőben a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek vagyonkezelésre - többek között erről határozott szerdai ülésén a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT).
Megjelentetik Adolf Hitler festményeit
Könyv alakban megjelentetik Adolf Hitler festményeit Csehországban. Az Akvarely (Akvarellek) című kötet már a hét végén kapható lesz a könyvesboltokban - jelentette be szerdán Prágában Radomir Fiksa, a könyv kiadója.
Felújítják a berlini fal maradványát
Új ruhába öltözik a német főváros egyik kiemelkedő történelmi és idegenforgalmi nevezetessége, az East Side Gallery a hírhedt berlini fal lebontásának jövő novemberi 20. évfordulója alkalmából.
Madonna és Ritchie válik
Egybehangzó brit lapértesülések szerint Madonna és Guy Ritchie úgy döntött: elválik. Az amerikai popsztár és a brit filmrendező karácsonyig túl is akar lenni a procedúrán - jelentette szerdán a The Sun című napilap.
A másik Mapplethorpe
Miközben Budapesten, a Szépművészeti Múzeum homlokzatán a világhírű fotográfus - Robert Mapplethorpe - óriási hármas aktja csábította a látogatók tömegeit a Lélek és test nemzetközi fotóművészeti kiállítására, Berlinben megkezdődtek az előkészületek egy másik Mapplethorpe újrafelfedezésére.
Levéltár: a Kunderára vonatkozó okmány nem hamisítvány
A cseh biztonsági szolgálatok levéltára kizárja, hogy hamisítvány lenne az a levéltári okmány, amelyből a világhírű cseh író, Milan Kundera állítólagos besúgására vonatkozó értesülés származik.
Menyasszonytánc, klezmer muzsikára
A klezmer zene a zsidó kulturális hagyományok egyik legfontosabb letéteményese, ápolója. A XVIII-XIX. századi közép-kelet-európai régióban terjedt el, és akkor örvendett igen nagy népszerűségnek. A klezmer mai reneszánszáról és az első magyar klezmer-musical történetéről Jávori Ferenccel, a Budapest Klezmer Band alapítójával beszélgetett az MTI.
A Christie's és a Sotheby's bemutatói Moszkvában
A legközelebbi jelentős londoni és New York-i árveréseiken felkínálandó kimagasló alkotásokat mutatják be a napokban Moszkvában a Christie's és a Sotheby's aukciósházak, immár hagyományosan az orosz vásárlókra számítva.
Frankfurti Könyvvásár: az elektronikus könyv a sztár
Ismét megkondítják a lélekharangot a nyomtatott könyvek fölött: az elektronikus könyv a sztár az idén a papírkönyvek Mekkájában, a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Frankfurti Könyvvásáron.
Sintoista remekművek, először Párizsban
Először tekinthetők meg Európában két 18. századi japán művész különleges dekorációs alkotásai, amelyek a Sikoku szigetén épült Konpira-Szan szentély termeit dekorálják: a festett csúsztatható válaszfalak és paravánok díszítései Okio Marujama (1733-1795) és Jacsuku Ito (1716-1800) nevéhez fűződnek.
Greenaway prágai forgatást tervez
Peter Greenaway brit filmrendező Prágában szeretné forgatni egyik előkészületben lévő filmjét.
Elsőkönyves indiai író a Booker-díj idei győztese
Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri.
Írót akar ölni a maffia
Roberto Saviano, a nápolyi maffiáról szóló világsikerű könyv, a Gomorra szerzője el akarja hagyni Olaszországot, miután kiderült, hogy a legnagyobb helyi maffiacsalád, a Casalesi klán még karácsony előtt meg akarja ölni.
Aliz! - zenés játék az egri színházban
Aliz! címmel Lewis Carroll Alice Csodaországban című műve alapján készült zenés játékot mutat be pénteken az egri Gárdonyi Géza Színház.
Francia elismerés Haumann Péternek
Haumann Péter a legjobb színész díját nyerte el Paczolay Béla Kalandorok című filmjében nyújtott alakításáért a franciaországi Saint Jean de Luz-ben tartott Fiatal Rendezők Nemzetközi Fesztiválján - közölte Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.
Hasítás: rockantológia kortárs magyar szerzőktől
Hasítás címmel rockantológiát jelentetett meg a Magvető kiadó: 26 mai magyar szerző írt novellát a rockzenével kapcsolatos személyes élményeiről. A megidézett előadók között szerepel a Rolling Stones, az Európa Kiadó, a Pink Floyd, az Alphaville, a Nirvana, a Sex Pistols, a Neurotic, Frank Zappa, a King Crimson, Jimi Hendrix, Elvis Presley, a The Doors és a Beatles.
120 éve született Eugene O'Neill amerikai író
"Minden győzelemre végül vereséget mér a halál. Ez az egy biztos. De vajon a vereségek véget érnek-e a halál győzelmével?" - tette fel a kérdést Amerikai Elektra című darabjában a százhúsz éve, 1888. október 16-án született Eugene Gladstone O'Neill Nobel-díjas amerikai író.
Előadóművészeti törvény - szakmai szervezetek a tervezet mellett
Közös szándéknyilatkozatot adott át az előadóművészeti törvény tervezetének támogatásáról tizenhat szakmai szervezetek képviselője Hiller István oktatási és kulturális miniszternek kedden, a budapesti Új Színházban.
Konok Tamás a Magyar Festészet Napja Alapítvány díjazottja
Konok Tamás Kossuth-díjas festőművésznek ítélték az idén a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumának Életmű-díját.
Naive Pflanze: felolvasást tart Harcos Bálint
Harcos Bálint ifjú magyar író tart felolvasást szerdán este németül most megjelent kötetéből, a Naiv növényből a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben mint az Akademie Schloss Solitude volt ösztöndíjasa.
Hollywoodban nincs válság
Az Egyesült Államokat sújtó pénzügyi válság láthatóan nem befolyásolja a Hollywoodban folyó munkát. A jövő tavasz és nyár közötti időszakra 40 film elkészítését tervezik, holott még mindig beárnyékolja az eget a filmipar sztrájkja.
A Led Zeppelin megtalálta Robert Plant utódát?
A Led Zeppelin, pontosabban Jimmy Page gitáros - a zenekar által meg nem erősített - hírek szerint megtalálta egykor elválaszthatatlannak tűnő zenésztársának, Robert Plantnek az utódát. A kiválasztott, akivel már próbáltak is, Myles Kennedy amerikai énekes.
A bűvös kocka képviseli Magyarországot a washingtoni gyerekfesztiválon
A bűvös kocka képviseli Magyarországot a gyerekek számára rendezett washingtoni eurofesztiválon; a Rubik-kockát, s vele Magyarországot, a magyar leleményességet népszerűsíti az amerikai fővárosban a bámulatos memóriájú és kézügyességű Baticz Milán kockakirakó világbajnok is.
Keresztury Tibor üstökös lett
Keresztury Tibor, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója megkapta a Baden-Württemberg tartomány egyik legfontosabb kulturális centrumának számító Fellbach város idei nagydíját, az Európai Üstökös-díjat.
Kedd este indul a Magyar Telekom Szimfonikusok Beethoven-bérlete
Beethoven C-dúr zongoraversenyét szólaltatja meg Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar kedden, a zeneszerző nevét viselő bérletsorozat első hangversenyén, a Zeneakadémián.
Ringo Starr szakít rajongóival
A legendás Beatles egykori dobosa, Ringo Starr bejelentette, hogy többé nem ad autogramot és minden egyes rajongói levele a szemetesben fog landolni - a popszakma veteránja szigorú döntését azzal indokolta, hogy túlságosan elfoglalt mostanában.
Párizsban tarolt a magyar Frankenstein-terv
Nagy sikerrel mutatta be és játszotta négy alkalommal a hétvégén a budapesti Bárka Színház társulata a Frankenstein-terv című előadását az Arte francia-német kulturális televízió és a Párizs közeli Noisiel művészeti központjának közös szervezésében megrendezett Temps d'Images nevű fesztiválon.
Michael Nyman: nem elsődleges a filmzeneszerzőnek a vizualitás
Elsősorban filmzeneszerzőként vált híressé, holott zongoraművek, dalok, operák, versenyművek egyaránt szerepelnek életművében; Michael Nyman számára mégsem a vizualitás az elsődleges a zenében. A kortárs zene angol kiválósága október 21-én lép fel együttesével a Művészetek Palotájában.
Tíz és fél méteres Szűz Mária-szobrot állítottak fel Hercegszántón
Rozsdamentes acélból készült, 10 méter 53 centiméter magas Szűz Mária-szobrot avatott fel hétfőn Hercegszántó határában Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke.
Tapintható fáraók a Szépművészeti Múzeumban
A fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselőit látta vendégül hétfőn a Szépművészeti Múzeum. A Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlat tapintható változatát Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel Baán László, az intézmény főigazgatója mutatta be a látogatóknak.
Moveast: ukrán film kapta a pécsi fesztivál fődíját
Az ukrán Eva Neymann kapta a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál fődíját: az alkotó A folyónál című film rendezéséért kiérdemelt Arany Benjámint és az elismeréssel járó tízezer eurót a hétfői díjkiosztó ünnepségen vehette át Pécsett.
Budapestre jön az AC/DC
Budapesten koncertezik jövőre az AC/DC: a kemény rockot játszó legendás ausztrál banda március 23-án a Papp László Budapest Sportarénában lép rajongói elé - tájékoztatta a szervező, a Live Nation Hungary az MTI-t hétfőn.
Kundera cáfolja a besúgás vádját
Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író határozottan tagadta és csalásnak minősítette a Respekt című prágai hetilap hétfői közlését , miszerint 1950-ben feljelentette volna a kommunista állambiztonságnak egyik kollégiumi lakótársa ismerősét, aki a nyugati hírszerzésnek dolgozott.
Élő történelem: Kundera is besúgó volt?
Milan Kundera, a világhírű cseh író fiatal korában valószínűleg feljelentette a kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott. Az érintett fiatalember ezután 14 évet töltött el a kommunista rendszer börtöneiben.
Indonéz fődíjat kapott Szemző Tibor Csoma-filmje
Fődíjjal ismerték el Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című rendezését az indonéziai Bali szigetén szombaton véget ért nemzetközi filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel. A film operaváltozatát október 24-én mutatja be a Művészetek Palotája.
A Living Colour ismét az A38 Hajón
A funk, a metál, a hiphop és a dzsessz elemeiből építkező, rendkívül energikus és virtuóz Living Colour szerdán az A38 Hajón koncertezik. Az amerikai zenekar és gitárosa, az idén 50 éves Vernon Reid már korábban is fellépett ezen a színpadon.
75 éve született Végh Antal, a szókimondó író
Október 14-én lenne hetvenöt éves Végh Antal író, akinek visszás társadalmi jelenségeket feltáró, szókimondó könyvei a maguk idejében nagy vihart kavartak.
25 éve halt meg Ranódy László, Kosztolányi Dezső "lelki társa"
Huszonöt éve, 1983. október 14-én halt meg Ranódy László Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész.
Rajzoló írók
Rajzoló írók a címe annak a kiállításnak, amely Lisszabonban a Belém Kulturális Központban látható november 2-ig.
Emlékkonferencia Zbigniew Herbert lengyel költő tiszteletére
Emlékkonferenciát rendez Zbigniew Herbert, a modern lengyel költészet egyik legjelentősebb képviselője tiszteletére a budapesti Lengyel Intézet jövő hét szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeumban - hangzott el az intézetben tartott pénteki sajtótájékoztatón.
Lenin könyvtára
Azután, hogy Borisz Jelcin orosz elnök 1991-ben eltávolíttatta a Kremlből Lenin minden nyomát, könyvtárát átszállították a Moszkvától 50 km-re lévő Gorkiba, ahol élete utolsó hónapjait élte és ahol meghalt. A két könyvtárból akkor lett egyetlen, 8450 kötetes gyűjtemény, amely valójában 10.686 darabból állt - csakhogy a katalógusban továbbra sem szerepeltek azok a könyvek, amelyeket annak idején cenzúráztak.
Hobo dalok inspirálta kisplasztikák tárlata az erdőben
Hobo - Földes László - Vadászat című albumának figuráit, dalba foglalt történéseit megjelenítő kisplasztikákat készített Kocsis Balázs restaurátor, szobrászművész; a rézből készült alkotások kiállítását szombaton, egy székesfehérvári erdei tisztáson nyitotta meg Hobo.
A mozi 50 legzavartabb elméje
Az emberi elme angyalokat és démonokat is szülhet. Mi lehet a közös a Psycho Norman Bates-ében és A bárányok hallgatnak Hannibal Lecterében? Azontúl, hogy egy-egy kultikus film főhősei, a mozi legzavartabb elméihez tartoznak, akiket - szám szerint félszázat - két spanyol szerző gyűjtött egybe a Sorozat-pszichopaták (Psicópatas en serie) című kötetükben.
Radnóti Miklós Brüsszelben Bálint András előadásában
Teltház, megrendítő est - így jellemezte Bálint András csütörtöki Radnóti előadását Burányi Adrienne, a brüsszeli Magyar Kulturális Központ munkatársa.
Attali holokauszt-drámája
Sokoldalú ember Jacques Attali francia közéleti személyiség, közgazdász és író: rejtély, hogy honnan van annyi energiája, amennyit felmutat.
Magyar rock- és blueslegendák koncertkörútja
Szombaton négy várost érintő koncertkörútra indult több hazai rock- és blues-együttes. Az Emeretta Rock Band, Török Ádám és a Mini, a Lord, az idén harmincéves születésnapját ünneplő Beatrice és a Hobo Blues Band, a Deák Bill Blues Banddel és a Mobilmánia szupergruppal kiegészülve Szolnokon kezdte turnéját.
Hermann Nitsch kiállítása a Galéria White-ban
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg Nitsch 70 címmel a Hermann Nitsch osztrák művész csorgatott festményeit felvonultató tárlat a Galéria White-ban; a művész 70. születésnapja alkalmából megrendezett kiállítás november 19-ig látogatható a Falk Miksa utcai kiállítóhelyen.
Jaroslav Seifert díjat kapott Václav Havel
Jaroslav Seifert díjjal tüntették ki Václav Havelt. A neves drámaíró, a volt cseh államfő a díjat pénteken este vette át a prágai Szent Anna templomban.
Sorry, Mr. Gutenberg
Noha hivatalosan még "csak" a 60. nemzetközi könyvvásár nyitja meg kapuit a jövő hét elején Frankfurtban, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója szerint a világ legtekintélyesebb könyvvására immár több mint 500 éves.
Egy hét múlva a mozikban az új Bush-film, Stone védekezik
Jövő pénteken, három héttel az amerikai elnökválasztás előtt kerül mozikba a W, Oliver Stone új filmje George W. Bush elnökről. A rendező máris védekezni kényszerül.
Márványtábla Hamvas Béla író, filozófus emlékére
Márványtáblát avattak a 40 éve elhunyt Kossuth-díjas író és filozófus, Hamvas Béla emlékére pénteken Budapesten, egykori zuglói lakóházánál.
Regény a "szerelmes" Hitlerről
Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerő regényt Uwe Bolius osztrák szerző.
Hugh Jackman, a "Farkasember" 40 éves
Október 12-én lesz negyvenéves Hugh Jackman, az egyik legnépszerűbb ausztrál színész.
Jadviga párnája a Közép-Európai Filmfesztiválon
Deák Krisztina Jadviga párnája című alkotása volt a nyitófilm a Közép-Európai Filmfesztiválon, Luxemburgban.
Fassbinder Fesztivál szombattól Budapesten
A legendás német rendező, Rainer Werner Fassbinder filmjeit vetítik október 11. és 19. között több budapesti moziban: a provokatív, világhírű alkotásokat felvonultató vetítéssorozatot a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelik a szervezők.
Louis Armstrongról készít filmet Forest Whitaker
Louis Armstrong, a legendás dzsesszzenész életéről készít filmet Forest Whitaker, az Oscar-díjas színész a főszerep mellett a rendezést is elvállalta.
Baka István költőre emlékeznek Szekszárdon
Rangos irodalomtörténészek részvételével rendez konferenciát Baka István József Attila-díjas költő, író, műfordító születésének 60. évfordulója alkalmából az Illyés Gyula Megyei Könyvtár pénteken Szekszárdon.
Dzsessz - norvégul újragondolva
A Budapesti Őszi Fesztivál nyitónapján, pénteken norvég dzsesszmuzsikusok foglalják el a Millenáris Teátrum pódiumát, ahol New Jazz Update 2008 címmel este fél kilenctől a dzsessz négyféle stílusából adnak ízelítőt a közönségnek.
Hullám - a manipulációról és a konformizmusról
Hogyan lesz egy csapatnyi laza gimnazistából néhány nap leforgása alatt a fasizmus vonásait hordozó csoport megszállott tagja? Ezt a kérdést járja körül Todd Strasser A hullám című könyve és a belőle nemrégiben készült azonos című film; a témában tartott beszélgetésen a szakértők egyetértettek abban, hogy mindkét alkotás rendkívül fontos kérdéseket vet fel a manipulációval, a konformizmussal és a felelősségvállalással kapcsolatban.
Újra Budapesten koncertezik a sok hangszeren otthonos Paul Gilbert
Újra Budapesten koncertezik Paul Gilbert amerikai rock- és metálzenész. A Mr. Big együttes korábbi tagjaként megismert gitárvirtuóz, aki basszusgitáron, billentyűs hangszereken is játszik és énekel, az A38 hajón lép fel vasárnap; tavaly a Spock's Beard nevű formáció előtt játszott.
Nobel-díjas költői kalandok és érzéki extázisok
Október 9-én Stockholmban a francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték a 2008. évi irodalmi Nobel-díjat. A svéd királyi akadémia indoklásában "új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának" nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzőjét.
Tévésorozat a kungfusztárról, aki félt a csótányoktól
Bruce Lee 35 éve elhunyt kungfusztárról minden korábbi életrajzi filmjénél részletesebb tévésorozatot sugároz vasárnaptól a kínai állami televízió.
Forgatókönyvíró-pályázat 1956-ról diákoknak
Egyetemisták és középiskolás fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy megvalósítsák 56-os filmelképzeléseiket. A forgatókönyvíró- és ötletpályázatra beküldött hat legjobb tervet a Magyar Televízió leforgatja és bemutatja 2009. október 23-án.
Kalapos hölgyek portréi Pozsonyból
Az ősz végi képzőművészeti aukciók látogatói mindig számíthatnak neves festők régóta nem látott vagy jóformán ismeretlen ritkaságaira. Ezek közé tartozik Gulácsy Lajos Kalapos hölgy című, 1906-ból származó olajfestménye, amelynek kikiáltási ára - 18 millió forint - is jelzi a kép kvalitásait. Érdekesség, hogy az aukción ugyanannál a galériánál még egy Kalapos hölgyre lehet licitálni, az előző árának töredékéért.
"Szexelvonókúrán" volt Duchovny, az X-akták sztárja
Sikeres "szexelvonó" kúrán vett részt az X-akták című filmsorozatból ismert David Duchovny amerikai színész, és új filmjére készül - közölte ügyvédje a People magazinnal kedden.
Három az egyben - A magyar helyesírás szabályai
Három az egyben mottóval jelentette meg az Akadémiai Kiadó A magyar helyesírás szabályait, a könyvhöz ugyanis CD, valamint internetes hozzáférés is tartozik.
Háromrészes sorozatot indít a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Az utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny korábbi győztese, Vitalij Piszarenko lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistája pénteken a Zeneakadémián, az együttes három részből álló idei bérletsorozatának első estjén - közölte Rónai Éva, a zenekar sajtóreferense.
100 éve született Hulot úr megteremtője, Jacques Tati
Száz éve, 1908. október 9-én született Jacques Tati, a francia filmvígjáték egyik nagy klasszikusa. Orosz nemesi családja a Rurik-dinasztiáig vezette vissza származását, nagyapja a cár párizsi nagykövete volt, ő maga Jacques Tatischeff néven már Franciaországban született.
Beethoven nyomdokain - lemezbemutató Óbudán
A korhű hangszereken játszó Authentic Quartet új, Wölfl: Három vonósnégyes című CD-jét csütörtökön este mutatják be az Óbudai Társaskörben - közölte a kiadó Hungaroton Classics sajtóügynöksége. A kvartett lemezsorozatában Beethoven-kortársak, Joseph Wölfl mellett Albrechtsberger, Fesca, Lickl és Zmeskáll műveit szólaltatja meg.
Kishont-filmekkel nyitott Izrael legújabb artmozija
Kishont Ferenc magyar származású izraeli író, humorista két, eddig soha nem vetített rövidfilmjével nyitotta meg kapuit a Cinematheque Holon, Izrael legújabb artmozija hétfőn éjjel. A Tel-Aviv mellett található település új művészeti központjának ünnepélyes megnyitóján a kétszer Oscar-díjra is jelölt Kishont Ferenc két gyermeke és az izraeli filmművészet több jelentős szereplője is részt vett.
Átadták a Junior Prima építészet és építőművészet kategória díjait
Tíz fiatal építészmérnök, illetve építész-tervezőművész vehette át kedden a Junior Prima Díjat az építészet és építőművészet kategóriában, amelyben idén először jutalmazták a szakterület ígéretes tehetségeit - közölte a kategória társalapítója, a TriGranit Zrt. a sajtóval.
Dohányzásért tiszteletdíj járt a hollywoodi sztároknak
A füstfelhő, amely körbelengte Joan Crawford szépségét vagy Gary Cooper pimaszságát, reklámfogás volt, amelyet jól megfizettek a színészeknek, a mozi hozzájárulása volt ahhoz, hogy a cigaretta körül kialakuljon az elegancia, a könnyedség képzete.
Papnak készül Carlos Santana
Egy olyan Hawaii-szigeteki parókiáról álmodik Carlos Santana, amelynek ő lenne a plébánosa. A 61 éves mexikói születésű gitáros ugyanis papnak készül a színpadtól való visszavonulása után.
Marek Halter Sába királynőjének etiópiai nyomdokain
André Malraux után 75 évvel Marek Halter francia író elindult Etiópiába Sába királynőjének nyomdokain: az etióp birodalom alapítója legújabb regényének hőse.
Moveast - Don Quijote-díj először Magyarországon
Összesen tizenkét nagyjátékfilm versenyez keddtől Pécsett a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen Magyarországon első alkalommal átadják a Nemzetközi Filmklub Szövetség Don Quijote-díját is - jelentették be hétfőn a filmes mustra sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen.
Budapesten a Depeche Mode - koncert júniusban
Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban mutatja be új lemezét 2009. június 23-án a Depeche Mode együttes - közölte a koncert szervezője, a Live Nation Hungary.
A magas vérnyomás csökkentése Mozart zenéjével
Idős emberek gyakran emelkedett vérnyomása Mozart zenéjével vagy relaxációs hanghatásokkal csökkenthető, ugyanakkor nem kell számolni a gyógyszermellékhatás kockázatával. A sokak számára biztató vizsgálati eredményről az Amerikai Szívgyógyász Társaságnak a magas vérnyomással foglalkozó kongresszusán számoltak be.
Átadták az idei Pro Architektura és Palóczi Antal-díjakat
Az építészet világnapja alkalmából átadták a Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat hétfőn a budapesti Művészetek Palotájában. Az elismerések átadása előtt a Duna-parti épületben öt, építészettel kapcsolatos kiállítás nyílt meg.
Harmincéves a Beatrice: Nagy Feró szerint gyorsan elment ez az idő
A fene egye meg, de gyorsan elment - válaszolta Nagy Feró az MTI azon kérdésére, mit érez a Beatrice harmincadik születésnapján. Pedig Feróék valóban három évtizede "nyomják"; ezt október 18-án szülinapi házibuli koncerttel ünneplik meg Budapesten, a Petőfi Csarnokban (PeCsa).
Októberi Könyvtári Hetek, tinikre hangolva
Elsősorban tizenéveseknek szóló programokkal várja a szegedi Somogyi könyvtár látogatóit az Októberi Könyvtári Heteken, a gazdag kínálatban azonban minden korosztály találhat érdekes rendezvényt - közölte Andóczi Balogh Éva hétfőn a Tisza-parti városban.
A Budapesti Fesztiválzenekar sikere Párizsban
Óriási sikert aratott szombat este Mahler 3. szimfóniájával a Budapesti Fesztiválzenekar a párizsi Pleyel-teremben.
Létrák és ülőkék
Malafor - a forma laboratóriuma címmel két fiatal lengyel formatervező kiállítása nyílik kedden a budapesti Lengyel Intézetben.
Vallásos művészet: a hit fájdalomcsillapítója
A hit fájdalomcsillapítójának nevezik, bár hatékonyságát nem gyógyszernek, hanem a szépségnek köszönheti. Katja Wiech, az oxfordi egyetem ideggyógyászának kutatásai szerint a vallásos művészet oly mértékben képes stimulálni az agyat, hogy elviselhetőbbé teszi a fájdalmat.
520 éve halt meg Verrocchio, Leonardo mestere
Ötszázhúsz éve, 1488. október 7-én halt meg Velencében Andrea del Verrocchio olasz festő, szobrász, a quattrocento nagy művésze.
Megdöbbentő kiállítás a Prágai Tavaszról - eddig lappangtak a fotók
Száz, többségében eddig soha meg nem jelent fotó mutatja be az 1968-as Prágai Tavasz végét azon a csütörtökön megnyílt bécsi kiállításon, amelyet a legendás osztrák fotóriporter, Franz Goess felvételeiből állítottak össze a Westlicht galériában.
Kikiáltási ára: 100 millió forint
Páratlanul magas, 100 millió forint a kikiáltási ára Bortnyik Sándor Lámpagyújtók című nagyméretű konstruktivista festményének, amely a Kieselbach Galéria október 17-i aukciójának fő darabja.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés